Praktyczne porady przechowywania żywności w słoikach

In: Root On: Comment: 0 Hit: 34

Przygotowywanie sezonowych przetworów to nie taka trudna sztuka jak się wydaje, jednak należy wiedzieć, jak odpowiednio pasteryzować słoiki i przetwory oraz jakich kroków nie można pod żadnym pozorem pominąć. Nasze drobne, ale jakże cenne porady z pewnością ułatwią Ci wybór odpowiednich składników, a także naczyń, do których można przełożyć swoje wyroby. Domowe przetwory to nie tylko bogactwo smaków, ale też spora dawka zdrowia.

Przygotowywanie sezonowych przetworów to nie taka trudna sztuka jak się wydaje, jednak należy wiedzieć, jak odpowiednio pasteryzować słoiki i przetwory oraz jakich kroków nie można pod żadnym pozorem pominąć. Nasze drobne, ale jakże cenne porady z pewnością ułatwią Ci wybór odpowiednich składników, a także naczyń, do których można przełożyć swoje wyroby. Domowe przetwory to nie tylko bogactwo smaków, ale też spora dawka zdrowia.

Poznaj zalety wekowania

W ostatnich latach domowe przetwory wracają do łask i są przez nas coraz częściej przygotowywane. Chcąc się cieszyć ich wyjątkowym smakiem w sezonie jesienno-zimowym, należy je przygotować o wiele wcześniej.

Wekowanie to jeden z najprostszych, a zarazem powszechnie dostępnych sposobów pasteryzacji żywności w słoikach. Żywność można wekować na sucho lub z użyciem wody. W ten sposób najczęściej konserwuje się dżemy czy niezliczone przetwory warzywne.

Oprócz wyboru najbardziej odpowiednich pojemników do wekowania, kluczowy jest sposób przechowywania przetworów. Powinno być to suche, ciemne, chłodne oraz przewiewne miejsce, takie jak piwnica czy spiżarnia.

Najlepsze naczynia na weki

Do przechowywania przetworów najlepiej sprawdzą się szklane słoiki. Na rynku znaleźć można te typu wick, czyli posiadające uszczelkę, ale też słoiki typu twist, które równie dobrze zapewniają hermetyczność. Tuż obok wyboru pojemności, ważny jest też kształt czy wzór, jednak w tym przypadku ogranicza nas już nasza wyobraźnia i możliwość wyboru.

Przed wekowaniem warto każdy słoik wyparzyć oraz obejrzeć, zwracając uwagę czy nie ma widocznych pęknięć, a brzegi nie są wyszczerbione. Pozwoli to uniknąć pleśni w przygotowanych przetworach. Kluczowe jest też opisanie każdego słoiczka, wskazując co znajduje się w środku oraz kiedy zostało zapakowane.

Mimo wyboru szklanych słoików do przechowywania przetworów, warto co jakiś czas kontrolować, czy kuchenne wyroby mają się dobrze. W tym celu należy sprawdzać, czy w którymś ze słoików nie pojawiła się pleść lub czy denka nakrętek są nadal wklęsłe, a gumki weków trzymają się wieczka.

Zachęcamy do zapoznania się z całkowitą ofertą naszego sklepu internetowego. W razie potrzeby służymy pomocą i doradztwem.

Comments

Leave your comment

Money Icon

Wygodne płatności

Obsługujemy wiele szybkich i wygodnych  metod płatności. Przekonaj się już dziś...

Truck Icon

Szybka dostawa

Nasz towar dostarczamy już nawet w przeciągu 24-48h od zamówienia!

Reply Icon

Przyjmujemy zwroty

Każdy jest człowiekiem i popełnia błędy. My to rozumiemy.